Przepisy na śmietanę kremówkę

W przepisach kulinarnych bardzo często można spotkać się z określeniem “śmietana kremówka”. Jest to śmietana o wyższej niż tradycyjna zawartości tłuszczu, bowiem znajduje się w niej od 30 do mniej więcej 36% tłuszczu. Tak duża zawartość tłuszczu gwarantuje kremówce aksamitną konsystencję oraz niepowtarzalny, mleczno-maślany smak, idealny do wszelkiego rodzaju domowych deserów dla całej rodziny.

Śmietanę kremówkę, dzięki znacznej ilości tłuszczu o wiele łatwiej i szybciej się ubija. Z tego też powodu używa się jej nie tylko jako bitej śmietany, dodawanej do lodów, kolorowych galaretek czy świeżych owoców ale także do różnego rodzaju nadzień i mas tortowych. Śmietana taka doskonale sprawdzi się na przykład jako dodatem do delikatnego sernika lub tortu z masą orzechowo-budyniową. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, śmietany kremówki nie poleca się osobom dbającym o linię lub przebywającym na restrykcyjnej diecie. Znacznie lepiej w takich okolicznościach zastosować bit ą śmietanę w wersji light, zawierającą o wiele mniej kalorii i złożonych cukrów.

Aby samodzielnie zrobić śmietanę kremówkę, będziemy musieli wybrać odpowiednią śmietanę, najlepiej o zawartości co najmniej 30% tłuszczu, przy czym najlepsza będzie ta 36-procentowa. Przed przystąpieniem do pracy powinniśmy śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Sugerujemy tutaj czas około 20-30 minut. Podobnie powinniśmy postąpić z mikserem, którym będziemy ją ubijać. Jeśli dobrze go schłodzimy, ubijanie będzie o wiele szybsze i pewniejsze, a nasza śmietana zostanie zmiksowana “na sztywno”.

Mimo znacznej gęstości, śmietanę kremówkę możemy dodatkowo wzmocnić odrobiną żelatyny, rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Dzięki takiej domieszce, nasza śmietanka będzie nieco bardziej sztywna, przez co dłużej utrzyma się na deserze, szczególnie na ciastach podawanych na ciepło, takich jak na przykład aromatyczna szarlotka z cynamonem. Decydując się na zagęszczenie bitej śmietany zyskujemy ponadto dłuższą świeżość produktu, ponieważ przechowywana w lodówce z powodzeniem wytrzyma nawet kilka dni, co jest niewątpliwą przewagą nad szybko psującymi się i tracącymi swoje właściwości śmietanami w proszku lub sprayu.